Terug naar Nieuws

SBG opleiding en examen voor Grondzuig Machinisten vernieuwd

Gepubliceerd op:
SBG opleiding en examen voor Grondzuig Machinisten vernieuwd

De opleiding en het examen voor SBG Grondzuigmachinisten is volledig vernieuwd. De inhoud is volledig aangepast aan de laatste stand der techniek en er is een e-learning programma aan toegevoegd. Ook het SBG examen is hierop aangepast en de geslaagde deelnemers hebben een SBG certificaat ontvangen.

De opleiding en het examen voor grondzuigmachinisten is volledig vernieuwd. De inhoud is volledig aangepast aan de laatste stand der techniek en er is een e-learning programma aan toegevoegd. Hierdoor konden deelnemers de lesstof tijdens de opleiding trainen en ook konden de onderwerpen inhoudelijk behandeld worden.

Op 23 juni 2018 heeft de eerste vernieuwde opleiding plaatsgevonden. Deze werd gegeven bij SOMA in Harderwijk. Er was een enthousiaste groep van 11 deelnemers aanwezig. Na afloop hebben alle deelnemers het SBG examen met goed gevolg afgelegd en is aan hen het SBG certificaat Grondzuigmachinist uitgereikt, dat 3 jaar geldig is. Het SBG examen is gebaseerd op de bestaande eindtermen, maar is uiteraard afgestemd op de vernieuwde opleiding.

Uit de enquête van de deelnemers aan deze vernieuwde cursus bleek dat zij tevreden waren over de les, de lesstof en het examen.Toch zal deze opleiding verder worden geperfectioneerd door toevoeging van meer beeldmateriaal.

Het is van belang dat grondzuigmachinisten een geldig certificaat hebben, omdat in hun opleiding de laatste stand van zaken van het vakgebied is meegenomen en zij op die manier de meest recente richtlijnen kennen..

Daarnaast zal er een opleiding voor toezichthouders bij grondzuigwerkzaamheden worden samengesteld; dit op verzoek van de Gasunie en de zal beschikbaar zijn voor alle soorten opdrachtgevers.

SBG beheert de databank van de certificaten van de grondzuigmachinisten. Momenteel hebben 80 machinisten een geldig SBG certificaat.

Foto's

Bekijk ook

SBG heeft nieuwe voorzitter

SBG heeft nieuwe voorzitter
Tijdens de Ledenbijeenkomst op 15 februari 2018 heeft Leon Bastiaans het voorzitterschap overgedragen aan Jaco van Beek (foto).

CROW 400 - Werken in en met verontreinigde bodem

CROW 400 - Werken in en met verontreinigde bodem
In de nieuwe CROW 400 zijn de SBG richtlijnen opgenomen.

Zuigen in plaats van graven

Zuigen in plaats van graven
Dit artikel heeft medio 2017 in het magazine GWW gestaan en geeft een goed beeld van allerlei toepassingen van grondzuigen. Alle voor- en nadelen worden toegelicht. Ook SBG komt in dit artikel ruimschoots aan bod en voorzitter Leon Bastiaans legt uit warom SBG is opgericht en wat SBG is en doet.