Terug naar Recente ontwikkelingen

Opleiding grondzuigmachinist

Opleiding grondzuigmachinist

Wij willen gevaarlijke situaties rondom graafwerkzaamheden voorkomen en daarom hebben we de opleiding ‘Veilig werken met een grondzuigwagen’ in het leven geroepen. Op 18 september is er weer een nieuwe opleidinsdsdag! Verloopt jouw certificaat of heb je de opleiding nog niet gevolgd? Meld je dan aan en dan zien we je graag snel!

Wij willen gevaarlijke situaties rondom graafwerkzaamheden voorkomen en daarom zetten wij ons in voor de grondzuigtechniek. De kans op schade tijdens het grondzuigen is al nihil, maar die kans willen wij alleen maar nog kleiner maken. Om deze reden hebben wij in samenwerking met het SOMA bedrijfsopleidingen de opleiding ‘Veilig werken met een grondzuigwagen’ in het leven geroepen.

Veilig werken met een grondzuigwagen

Tijdens deze dag bespreken wij samen met grondzuigmachinisten gevaren die je als machinist voor, tijdens en na het zuigen kunt aantreffen, hoe je deze kunt voorkomen en wat je moet doen als je wel in een bepaalde situatie terechtkomt.

Van elke machinist wordt verwacht dat ze de opleiding elke drie jaar volgen. Zo zorgen we ervoor dat de informatie die zij hebben up-to-date is en dat de veiligheidsregels weer even worden opgefrist. Natuurlijk maken we er een leuke dag van want onze grondzuigmeester Leon Bastiaans zorgt voor de nodige interactie als hij tijdens de cursus vertelt over zijn ervaringen met de grondzuigauto.

Niet alleen Leon vertelt zijn ervaringen. Ook andere machinisten kunnen tijdens deze dag situaties voorleggen die ze tegengekomen zijn in het werkveld. Hier kunnen we met elkaar van leren en daar worden wij als SBG blij van. Samen leren om zo in de toekomst gevaren voorkomen!

Onderwerpen die we bespreken

Natuurlijk besteden we veel tijd aan veiligheidsregels en voorschriften. We bespreken diverse situaties zoals het werken in een afgesloten ruimte, het werken op een dak, langs het spoor en nog veel meer. We gaan in op alle details, bijvoorbeeld hoe leg ik mijn rijplaten neer?

Ook kijken we naar bepaalde gedragsregels. Hoe start ik een klus op, welke informatie heb ik als grondzuigmachinist nodig van mijn uitvoerder en wat moet ik controleren voordat ik de machine opstart?

Vervolgens gaan we in op het onderhoud van de machine. Vaak wordt het onderhoud gedaan door de monteurs, maar veel dingen kun je ook zelf in de gaten houden en controleren. Hiervoor hebben wij een overzicht ontwikkeld. Bovendien bespreken we welke foutcode waarvoor staat. Zo weet de machinist altijd waar de storing zich bevindt en kan hij dit duidelijk communiceren naar de monteur.

Bovendien kijken we naar waar jij als grondzuigmachnist recht op hebt. Wat mag jij verwachten van jouw werkgever en wat kan de werkgever van jou verwachten? Dit doen we aan de hand van onze Arbo catalogus. Ben jij hier benieuwd naar? Deze catalogus kun je downloaden op de pagina documenten op onze website.

 

Aanmelden kan bij Leon Bastiaans. 

Email: leon@sbgrondzuigen.nl

 

Photo by Leon on Unsplash