Terug naar Recente ontwikkelingen

Hoe werkt een grondzuigauto?

Hoe werkt een grondzuigauto?

Grondzuigen wordt vaak gebruikt voor het verwijderen van grond rondom kwetsbare structuren, zoals kabels, leidingen en boomwortels. Het is het veilige graven voor zowel mens als natuur. Maar hoe werkt een grondzuigauto eigenlijk, wat voor verschillende type grondzuigauto’s zijn er en wat kun je met een grondzuigauto? In dit artikel vertellen wij jou alles over de werking van een grondzuigauto.

Wat is een grondzuigauto

Een grondzuigauto, -wagen of -machine is een machine die gebruik maakt van de verplaatsing van lucht. Met behulp van een buis met een diameter van ongeveer 25 centimeter kan de machine door middel van luchtverplaatsing grond, puin en andere materialen verwijderen op moeilijkbereikbare plekken of plekken met een kwetsbare structuur.

Technieken

Er zijn twee verschillende technieken om grond te zuigen, namelijk met behulp van een ventilatorgrondzuigauto of een vacuümauto.

 

Ventilatorauto

De grondzuigauto met een ventilatorsysteem werkt als een soort ‘stofzuiger’. De machine werkt door middel van zeer veel luchtverplaatsing in combinatie met een gering vacuüm. Hierdoor krijg je een luchtstroom met aanzuigende werking, welke ervoor zorgt dat de grond loslaat en meegenomen wordt naar de grondzuiginstallatie. De slang kan bij deze methode niet volledig in de grond gedrukt worden. Met behulp van deze techniek worden met name droge materialen weggezogen.

 

Vacuümauto

De tweede grondzuigtechniek is vacuüm zuigen. Deze auto verwijdert de grond met behulp van het vacuümprincipe. Dit zorgt ook voor luchtstroming, echter heeft deze vanzelfsprekend meer vacuüm in combinatie met een geringe luchtstroom. Je kunt deze techniek vergelijken met de techniek van een giertank. In de praktijk houdt dit in dat de zuigslang in de grond zuigt. Zowel droge als natte materialen kunnen met deze techniek worden verwijderd.

 

Er wordt altijd gekeken naar welke materialen op welke plek gezogen moeten worden en op basis daarvan wordt er besloten welke techniek het beste past bij de opdracht.

 

Wil jij meer weten over de werking van een grondzuigauto?

Neem dan contact op met de SBG. We beantwoorden met plezier jouw vragen en komen graag een demonstratie geven.