Terug naar Recente ontwikkelingen

KLIC-melding bij het grondzuigen

KLIC-melding bij het grondzuigen

Een Klic-melding wordt vooraf gedaan bij alle graafwerkzaamheden, met uitzondering bij calamiteiten. Ook bij het grondzuigen! In dit artikel vertellen wij jou meer over de KlIC-melding in combinatie met het grondzuigen.

KLIC-melding in het algemeen

Voordat je mechanische mag graven, moet je eerst de kabels en leidingen, welke binnen het risicogebied liggen, zichtbaar maken. Zo kun je zien hoe de situatie werkelijk is en pas dan mag je mechanisch graven. Echter mag je geen grond mechanisch losmaken binnen het risicogebied. Dit gebied is 1 meter naar links en rechts van de kabels en leidingen en 50 cm erboven. Je dient de grond handmatig voor te steken, op een diepte van 20 cm en vervolgens mag je van deze 20 cm maximaal 15 cm (voorgestoken grond) mechanisch uitlepelen. Dit geld natuurlijk over de volle breedte van de graafbak.

KLIC-melding verplicht bij grondzuigen

De KLIC-melding is verplicht bij het verwijderen van grond met behulp van de grondzuigtechniek. Echter, je hoeft bij het verwijderen van de grond niet voor te steken. Het is wel verplicht om een de zuigbuis te verbinden aan de zuigarm met een flexibele buis. Agentschap Telecom en gemeentes hebben hierin een toezichthoudende taak en zij kunnen je vragen om jouw KLIC-melding te laten zien.

 

Wil jij meer weten over het inzetten van een grondzuigauto en de KLIC-melding?

Neem dan contact op met de SBG. We beantwoorden met plezier jouw vragen en komen graag een demonstratie geven