Terug naar Recente ontwikkelingen

Wanneer ga je grondzuigen

Wanneer ga je grondzuigen

Er bestaat een dogma ten aanzien van graafwerkzaamheden. Graafwerkzaamheden worden vaak geassocieerd met mechanisch graven en de wet- en regelgeving rondom graafwerkzaamheden wordt daar ook op geschreven. Logisch, dit was jarenlang de manier van werken, en nog steeds. Maar de methodiek is per definitie risicovol en de grondzuigtechniek is veel gevallen de veilige methode om te ontgraven. In dit artikel vertellen wij jou meer over wanneer je gaat grondzuigen en wanneer niet.

Wanneer ga je wel grondzuigen?

Grondzuigen moet worden ingezet wanneer er een kans is op schade aan kabels, leidingen, boomwortels of andere kwetsbare structuren. Het is belang om vooraf de risico’s in kaart te brengen en af te wegen wat de veiligste methode is om te ontgraven. Daarnaast ga je grondzuigen wanneer een graafmachine de werkzaamheden niet uit kan voeren op moeilijkbereikbare plekken, zoals kruipruimtes en daken.

Wanneer ga je niet grondzuigen?

Het is duidelijk dat grondzuigen veel toepassingen kent. Er zijn echter ook opdrachten waarbij grondzuigen niet de beste methode van ontgraven is. Bijvoorbeeld wanneer je in een open veld, waar geen ondergrondse netten zijn, grond moet verwijderen. Een graafmachine is dan het beste, snelste en het goedkoopste.

 

Wanneer je wel en wanneer je niet gaat grondzuigen hangt per definitie af van de risico’s. Het is zowel aan de opdrachtgever als aan jou als grondroerder om te kiezen voor de veiligste methode van ontgraving voor zowel (jouw) mensen als voor de omgeving.

 

Wil jij meer weten over het inzetten van een grondzuigauto?

Neem dan contact op met de SBG. We beantwoorden met plezier jouw vragen en komen graag een demonstratie geven.